Apa dia ni??

|

Soalan cepumas..sila jawab soalan2 dibawah ini..
(makluman : soalan ini merupakan soalan2 yg diutarakan oleh orang2 yg mahu mengganggu-gugat ketenteraman dan menguji tahap keimanan seseorang muslim,anda boleh terus jawab di pautan "comment" di bawah entry ini...dan diharapkan..sebelum menjawab soalan2 ini, antum tidak melihat kepada jawapan2 yg diberikan oleh muslimin2 yg lain supaya tidak memberi jawapan yg se"fesyen"..semoga berjaya..)

"
1. Kenapa dalam Al-Quranul Karim ada perkataan kata kerja atau Fi`l yg dicantum dgn "نا" dan ada kalanya dgn "تُ". Allah itu satu. so Mcam mana boleh ada "نا" dan "تُ
?

2. Kata Palestine dah nak menang (pertolongan Allah dah dekat).bila nak menang nya?tak menang2 pon.

3. Nabi ISA "special", dilahirkan takde ayah, Maryam lahirkan ISA tanpa benih dari seorang ayah. Tapi kenapa Muhammad nabi yang terakhir?Ini tidak Adil!!(bak kata orang tu..)

4. Kenapa Rasulullah ditegur??(dalam surah `abasa-kisah abdullah bin ummu maktum)..pdhal nabi kan ma`sum..

5. Bagaimana nak tarik orang untuk percaya pada hari akhirat?Tu semua karut.dah mati mati la..

6. Macam mana jin beribadat?

7.Berkenaan alam barzakh, semua dapat seksaan, tapi kalau yg mati tak masuk kubur(mati lemas kat laut,mati accident,mati kena bunuh) camne tu?tak diseksa kan?tak adil la ni..orang yg msuk kubur diseksa..yg tak masuk kubur tak diseksa(dakwaan orang tu...)

8. Kenapa orang islam sembah kaabah?

" pertanyaan oleh orang tu.

So, mintak kerjasama semua muslimin yang membaca soalan2 ini agar dapat menjawabnya di pautan "comment" atau berym dgn ana..satu lagi..niatkan dalam hati, kita jawab soalan ini bukan untuk menang satu perdebatan but to find the TRUTH..terima kasih..

17 comment:

مرضيا تي محمد جا ميلي ~ berkata...

1)Kalau dlm bahasa Arab, 'na' tu menunjukkan KUASA, apart from bilangan. So, in some versus, Allah wants to show and emphasis HIS infinite power (allahua'lam), so He makes it as 'na'.

2)A good thing aint easy to be possessed. So Allah wants us to work extremely hard for it. We wont know when will the time would be. Whats most important is, we must do our part, and just pray for Allah's help. InsyaAllah, HE'll pay us with the glory.

3)Each prophet has his own specialty. And so Jesus, and so Muhammad. But the last prophet is for sure our prophet Muhammad pbuh, as he was born after Jesus. Its completely indisputable. Was ur elder brother born after u?.Would u be called as youngest son if u still have a younger brother?

4)Rasulullah ma'sum, means Rasulullah tiada dosa. Allah turunkan Rasulullah as a prophet sbb nak dijadikan qudwah hasanah pd all human being. And we prefectly know that human make mistakes, so kesilapan Rasulullah, teguran Allah, itu adalah untuk dijadikan contoh pd manusia. So that setiap kali kita buat silap, kita boleh rujuk pd sirah Rasulullah, how to correct the mistake and watsoeva related.

5)Allah stated in aQ, it is also stated in Bible. Ni tak taw la, tp kalau xde akhirat, ape tujuan kita hidup?.Kalau xde akhirat, sume org bebas buat jahat, kalau tak tertangkap oleh polis, maka takde sape nk punish org jahat. Kan?.God is the only answer.

6)Allahua'lam.

7)God knows every single thing. Eventhough org tu x masuk kubur, roh die still di bawah kuasa Tuhan. Yg diseksa dlm kubur is our roh.kan?

8)We're not worshipping Ka'abah. Ka'abah is only a symbol of unity. WHich means, every time we perform our solah, we face Kaabah's direction. Tp if ditakdirkan Kaabah tu terbakar, or dialihkan kt Malaysia, we will still perform our solah facing the same direction in Makah(whereby Kaabah is located now). Unlike Buddhist nor Hindust who worship ******* wherever the ******* is.


All my answers above are not necessarily correct
:D

Allahua'lam

-man ana- berkata...

ok...syukran jazilan..but if the answers did not satisfy the person who give that question...how can we do that?..may i have answers that will stop that person or may i have the solid or will make the person T.K.O..not only K.O.?..maybe answers from other person?..

i1 berkata...

1) xtau apa2 pun...

2) kta hanya perlu menunggu Allah...

innama amruhu iza aro dasyai anh an yaku lalahu kun fayakun...

3) Nabi mempunyai mukjizat yg kekal abadi... al-Quran... menjadaikn beliau roh yg paling mulia...

5) newton's 3rd law... for every action there's always a reaction acting on opposite direction...

8) pernah je orang islam ubah direction smayang dulu ke masjidil aqsa...

sbab kaabah dikuasai oleh orang kafir... n dipenuhi dgn berhala... (kalo x silap ni la sbabnya)

4,6,7 = macam dah terjawab jer...

hang kebun berkata...

untuk soalan no 5

sukalah patik mengemukakan
pendapatan patik

keakhiratan itu satu simbol keadilan

tanyalah kepada mana2 penguatkuasa undang2, peguam waima majistret sekalipun
ada sahaja yang terlepas
yang baik terus tertindas

bayangkan pula
Bush melancarkan nuklear ke atas Malaysia, dan sejuta orang mati,
adakah adil dengan sekali hukuman bunuh terhadapnya, walhal penurut perkiraan mana2 ahli matematik sekalipun, pastinya hukuman bunuh sejuta kali yang paling adil baginya

jikalau Allah itu Maha Adil,
dimanakah keadilan itu?

pastinya ada lagi satu dunia
untuk mereka sebagai pengadilan

juteru, terjustifikasilah kewujudan akhirat...
atau tidak
jawapannya wahai tuan admin?

............................
maaf, panjang sangat

-man ana- berkata...

la ba`s..teruskan utk mengemukakan jawapan2 bernas antum..

IBNUSIS berkata...

salam

hamba hanya beri pendapat shj
x berkemampuan memberi hujjah

1)ana xtau pasal x blaja arab time spm

2)Allah nk uji umat palestin dan nk tgk usaha masyarakat islam tentang isu palestin..walaupun ade yg kate kita dah doa tapi x menang2 jugak...itu tandanye Allah lebih berkuasa dari kita..if asyik ikut kehendak kita nmpk la yg Allah tu x berkuasa...pndgn shj

3)Sbb ketentuan Allah..

4)NAbi muhammad ditegur kerana buat silap bukan dosa..nabi maksum dari dosa tp bukan dari silap..x sume kesilapan tu dosa kan?

hanya pndgn shj

مرضيا تي محمد جا ميلي ~ berkata...

wah rase cm jawab exam haha.

anyways, kadang2 kite xperlukan jawapan yg ade copyright, sbb these kinda Qs are to be answered logically, not academically.

KOTT laa:D

sbb persoalan2 ni are resulted from his ponder i ges.

allahua'lam.

try dulu, kalau die still xpuas hati, then u KIV, and try to get the answer from a better person insyaAllah.

uraniumwise berkata...

1. One ustaz gave da same answer like the first respondent.

2. If i'm not mistaken there's an ayat in the quran which says that Allah membeli dunia daripada orang2 yang beriman. InsyaAllah i'll put it here if I can trace it back.

3. no comment. But do you know the REAL meaning of Adil?(which is to place things at its rightful place)

4. somewhat the same as the first respondent.

5. Well, if they say that it's impossible to re-live something that's been dead, we should let them think of how we are created in the first place. Allah even emphasise on this matter in Al-Quran.

6. maaf, di luar bidang ilmu.

7. think of roh as your bank account. no matter where you are on this earth (or the moon or whatever), when the time comes, duit mara tetap masuk dalam account. the same goes to roh. no matter where you die or whether you're buried, cremated or whatever, you will be asked by Munkar and Nakir.bank account is something virtual right, i mean, it's not a physical matter for one thing.

8. We are not worshipping kaabah or wall (some people might say that). Kaabah is a symbol of a)Unity and is also a sign of b)discipline. a) same as 1st respondent. b) it's plain simple to note that we don't simply simply pray, and sujud wherever we want. We have our aim and focus in our prayers.

I think we all can pose these questions to the ustaz at the friendly comparative religion seminar (tanya zayana, dia pernah pergi). I thought of going but it was too near the exam..

-man ana- berkata...

ouh people..as wat ukhti mardiati(kak ati) have said, these questions actually do not have the exact answers. As u answer the questions, U`ll be asked another question, but how can we give one simple answer(which we did not answer that question, we give another example)to stop him from keep asking those kind of question. do u understand people?..how?any solution?

hisyam berkata...

Slm,

1) Just like the first respondent had posted, it is used for the emphasis of His infinite power. Tp eloklah rujuk kepada kitab2 tafsir ataupun bertanya kepada guru tafsir untuk kuatkan lagi pendapat ni.

2) Adakah sifat semulajadi seorang hamba itu meminta balasan baik dan hadiah daripada tuannya? Tugas kita sebagai hamba hanyalah untuk menyembahnya dengan penuh harapan dan penuh rendah diri, serta yakin dengan janji Allah s.w.t. Kita sebagai hamba tidak layak untuk mempersoalkan bilakah hendak sampai pertolongan Allah. Apatah lagi banyak faktor pertolongan Allah s.w.t. belum sampai berpunca daripada kelalaian manusia sendiri.

3) Dalam Bible sendiri pun dh kate Muhammad s.a.w itu nabi yang terakhir. Dalam Quran pun kata sebegitu. Kalau nk main adil tak adil, banyak nabi2 lain datang drpd bani Israel, sedangkan satu sahaja daripada bani Arab. Kasi lah chance sikit bai. Kalau nk maen loyar buruk lg, tnye kat orang tu balik: Are u defying the will of God?

4) Kita perlu sentiasa ingat bahawa insan yang bergelar Muhammad s.a.w. juga merupakan manusia biasa yang juga kadangkala melakukan kesilapan, lapar, dahaga etc. Dan kita juga perlu tahu insan yang mulia itu jugalah yang paling banyak memohon keampunan drpd Allah despite the fact that he is maksum.

5) We are created for a reason. And that is the worship of Allah and act as His vicegerent on the Earth. Simple as that. Dan beriman dengan hari akhirat merupakan salah satu perkara ghaib tetapi wajib diimani. Klu yang bertanya soalan ini merupakan seorang Islam which I think he is, ckp lah ngan die sami'na wa a'ta'na.

6) Klu lah ibadah kita sendiri sebagai umat manusia pun tak sempurna lagi, nk sibuk2 ngan kaifiyat ibadah jin wat per? On as side note, WaAllahua'lam. Tak perlu tahu.

7) Lagi satu perkara ghaib yang wajib diimani sebagai seorang Muslim. Try lak tanye die mcm mane die bleh tau klu orang lemas tak pun accident tak kena seksaan dalam alam barzakh. This question in my opinion is an utterly stupid question.

8) Correct that statement. We do not worship kaabah. We worship Allah. We pray in the direction of the Kaabah simply because of following orders of Allah s.w.t. Refer surah Baqarah.

Klu orang yg bertanye tu tak puas hati gak, nk wat camne. Just try ur best in answering those ques. Tp refer lah gak orang yang lebih alim lg. WaAllahua'lam.

ibnu azlan berkata...

jwpn yg ana nk bg suma dah ada kat sini ^_^

-man ana- berkata...

ila ibnu azlan,
ok..akhi..la ba`s..syukran..

HiJau berkata...

soalan no 4.
ni antare dalil² al-qur'an bukan rekaan nabi. takkan baginda nak tegur diri sendiri lalu dibaca oleh umat sehingga akhir zaman. dan ya, nabi juga manusia. ada salah silap.


soalan no 8.
imam ghazali da jawab dlm buku "100 soalan tentang Islam". dapatkan di pasaran.

insan_kerdil berkata...

salam..
maaf..ana x bape arif sgt pasal ni..erm..mungkin anta blh rujuk blog kat bawah ni:
http://ifirrr.blogspot.com/

akhi 2 penah wat satu blog khas tok menjawab persoalan2 non muslim nie..
ana x sure la plak da lg ka kat blog akhi 2..tp mungkin anta blh amik inisiatif ni tok b'tanya personally kat akhi 2..mn tau dia blh tlg..huhu

-man ana- berkata...

aiwa..syukran2..terima kasih pada semua yang sudah menjawab soalan2 yg diberikan..segala kerjasama didahului dengan ucapan ribuan terima kasih..

Berry berkata...

2- masanya kan tiba. tunggu kemunculan nabi isa yang akhirnya akan menghentikan sgale kturunan yahudi.

3- do ask him back.. y x adil? islam dah disempurnakan melalui perutusan rasulullah s.a.w.

4- sdg nabi pun ditegur, yang kite ni apetah lagi? manusia perlu berfikir.

6- wallahua'lam. jgn dipersoal perkara yang diluar batasan manusia. lempang lah pipi org, bagaimane untuk men-describe sakit itu?

7- sbg manusia, logik nya pon da bole jawab.. manusia mati kat sungai, masok tanah jua. wallahua'lam.

8- kaabah as a kiblat. allah itu di atas arasy..

wallahua'lam

-FRM-
http://cahyahidup.com

Soul of Muslimah berkata...

sbb sume tuh kuase ALLAH S.W.T

Live:Masjidil haram

 

©2009 - مَنْ أنَا - | Edited by -man ana-