Doa..

|

Salam pertemuan buat semua pembaca.

Assalamualaikum w.r.tullahi wabarakatuh.Kali ini aku ingin membincangkan tentang doa. Apa itu doa? Doa merupakan aktiviti manusia memohon sesuatu untuk diperkenankan oleh Tuhannya. Orang islam juga melakukan hal yang sama. Cuma dengan meminta sesuatu kepada Allah, sudah dikatakan doa. Yang ingin dibincangkan sekarang ialah adakah diterima doa kita? Setelah penat lelah kita berdoa pada Allah, apa Allah tidak mendengar permohonan atau permintaan kita? Jangan sekali2 terlintas sedikit pon kata2 itu di benak hati kita. Jika ada terlintas, cepat2 hilangkannya.Allah berfirman dalam surah Ghafir/Al-mu`min(surah 40), ayat ke-60:

" Dan Tuhanmu berfirman: `Berdo`alah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina`."Kita yang mengaku umat nabi muhammad s.a.w, yang mengaku muslim tidak mesti tidak ke atas kita mengimani ayat al-quran ini. Allah menerangkan kepada kita bahawa mintalah/berdoalah kepada-Nya, akan diperkenankan permohonan itu. Perkara yang sering dibangkitkan ialah, sejauh mane keterimaan doa kita itu. ayuh kita selidiki.Seperti yang aku katakan tadi, Allah mesti memperkenankan doa kita. Soalnya sama ada di cepatkan balasan itu atau dilambatkan. Dalam membicarakan konteks ini, terdapat tiga kategori orang berdoa :

1. ijabah (diperkenankan segala hajatnya) :

- dapat selalu

- dilanjutkan2. muhasoroh (disimpan dihari kemudian) :

- didalam kubur

- dipadang mahsyar3. mukafarah (diampunkan dosa yang lalu)Seterusnya ialah rukun2 orang berdoa :1. Bila kita berdoa kepada Allah dan ada penentuan pada azali, kita tetap akan dapat.

2. Bila kita berdoa kepada Allah dan tiada penentuan pada azali, kita tetap takkan dapat.

3. Bila berdoa kepada Allah, penentuan Allah lambat, kita tetap dapat lmbat.

4. Bila berdoa kepada Allah, penentuan Allah cepat, kita tetap dapat cepat.

5. Bila penentuan ada, walau tidak berdoa, kita tetap akan dapat.

Setakat ini dulu perbincangan mengenai doa. Semoga mendapat manfaat daripada penulisanku ini. Salah silap harap tunjukkan. Komen2 membina yang ingin diutarakan amatlah dialu2kan. Wassalam. :)

2 comment:

Faizal berkata...

sekadar singgah untuk mengucap salam perkenalan

salam-sejahtera.blogspot.com

van der shraaf berkata...

bagos2...at least ana dapat sedikit sebanyak ilmu...

Live:Masjidil haram

 

©2009 - مَنْ أنَا - | Edited by -man ana-